Günümüzde sazan avında kullanılan sehpa (rod pot) ve alarmların kurulum ve görünüşleri görülmektedir.Elektronik alarm almayı düşünenler için alarmlar da aranılan özellikleri incelemekte fayda var.
ELEKTRONİK ALARMLAR DA ARANACAK ÖZELLİKLER :
- Güvenli olmaları. Avlandığımız hava şartları yağmur, sis ve hatta donmaların olduğu ortamda donanımızda ki alarmlara güvenmeliyiz. Eğer alarmın su geçirmez gövdesi ve su geçirmez malzemeyle kaplı elektronik aksamı varsa güvende olacaktır.
- Düşük elektrik tüketimi. Eğer alarmınız çok elektrik tüketiyorsa ve her avınız da pil değiştirmek zorunda kalırsanız pillere ödenen para alarma ödenen fiyatı aşacaktır. Fakat nasıl alarm olursa olsun mutlaka yedek pil bulundurmanızda fayda vardır.Kullanılan pillerin piyasada kolaylıkla bulunacak pillerden olmasına ve güvenilir markalar olmasına dikkat edilmelidir.
- Alarmın koruma kılıfı veya özel taşıma çantası olmalıdır.
- Alarmların kullanımları kolay olmalı ayarları kolaylıkla yapılabilmeli .
Elektronik alarmlar da ses yükseklik ayarı vardır ve av şartlarına göre ayarlanması mümkündür. Gelişmiş tür alarmlar da ses yüksekliği ile birlikte ses tonunun tiz-kalın ayarları da yapılabilmektedir.Böylece her alarmın sesini ayrı ayarlayarak hangi oltanız da balık olduğunu anlamanız mümkün olacak. Bu göründüğünden daha önemli bir özelliktir .
Daha pahalı modellerde bu ayarlara ek olarak hassasiyet ayarı vardır. Bu çok faydalı bir ayardır. Yüksek hassasiyet ayarında 5-10 mm misina alarmdan geçtiğinde alarm çalmaya başlar. Bu ayar tanımadığınız bir gölde henüz uygun yemi bulma aşamasında çok önemlidir. Balık yemin yakınında mı, yemi yokluyor mu? Veya kötü hava şartlarında balığın son derece nazlı olduğunda yine yemi yoklamakta mı değil mi görebileceksiniz.
Diğer taraftan akıntıdaki avlarda veya gece yarasaların uçarak misinalarımıza takıldığında hassasiyeti düşürerek 70-80 mm de alarmın çalmasını sağlayabiliriz. Alarmın sahte çalmaları olmadan balıkçılık çok daha zevkli olacaktır.
Alarmda özel sensör bulunduğundan en ufak hareketle devreye girer, hatta kamış ve misina arasında 90° olması durumunda bile. Dağa profesyonel modeller de ise kamış titreşimi ayarı da bulunmaktadır. Bu ayar özellikle kamış ve misinanın arasındaki açı 120-140°’den daha düşük olduğunda önem arz etmektedir.
Profesyonel alarm modellerinde yukarıdaki ayarlar haricinde uzun menzilli telsiz verici de bulunmaktadır.Bu sayede alarmlarını sessize alarak elinizdeki telsiz vericisinin sesi ve titreşimi ile oltalarını kontrol altında bulundurabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen ayarlar haricinde alarmlar da var olan ayarlar şöyledir :
- Gece aydınlatması
- Hırsızlık alarmı
- Kıyıya doğru balık vuruşlarında kesintili ışık ve kıyıdan vuruşlarda kesintisiz ışıklı alarm
- Pil seviyesi düşük alarmı
- Ekonomik elektrik tüketimi rejimi,
- Özel ışıklı swinger bağlanma yuvası da bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder