26 Şubat 2009 Perşembe

sazan avında kullanılan yemler

Her göl veya göletteki sazanın beslenme alışkanlığı farklı olmakla birlikte genellikle sazan avında kullanılan yemler;

BOİLİ: BOili hazırlama çalışmalarımızdan görünümler.




Un , mısır unu,soya unu,balık unu ve  ,gıda boyası,yumurta ve yüksek kalorili gıda maddelerinin koku vermek işin arzu edilen vanilya benzeri maddelerin
ilavesi ile yapılan hamurun özel yapılmış tahtalarda  şekillendirilip,buharda bir dakika kadar pişirildikten sonra gölgede  kurutularak yem olarak kullanılmasıdır.Bu tür yemlerle avlayabilmek için avlaktaki balıkların yeme alıştırılması gerekmektedir.Sazancı boililerini  hazır olarak alabileceği gibi kendiside av öncesi hazırlayabilir.Kullanımında özel iğne bağlantısı gerekir ayrı bir konuda detaylı şekilde anlatmayı düşündüğümden teferurata girmedim.

SOLUCAN:
Bilhassa av sezonunun ilk aylarında Sazanın dayanamadığı bir yemdir.Özel kabı içerisinde toprağı ile muhafaza edilen solucan avdan boş dönmemenin sigortasıdır.En büyük sakıncası göldeki(Gümüş dahil)Küçük balıklar tarafından didiklenip yenmesidir.Solucan kullanıldığında uzak mesafede avlanmaya çalışılarak yem küçük balıklardan korunmalıdır.

MISIR:
Benim sazan avında tercih ettiğim mısır sezon başında alınan koçan mısırın kesmeden elle ayrılarak az şeker ve biraz tuzla kaynatılıp konserve edilmiş şeklidir konserve yaparken kaynattığınız su ile kavanozlara doldurursanız uzun süre dayanır.Bu konserveye tercihinize göre bir paket vanilya ilave ettiğinizde( koku katmak amacıyla)av verimini arttırıyor.Kutu da satılan konserve mısırlarda kullanılmakla birlikte koçandan kesilerek yapıldığından iğneden düşmesi kolay ayrıca küçük balıklara kolay yem oluyor. Bazı yörelerde kullanılan kuru mısırdan yapılan küllü mısır var, daha iri taneli, daha sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla kaynatılması ile yapılır.Bu tür kaynatılmış mısırın dış kabukları bıçak ucu ile soyulduğunda suda renk değiştirip kararması geciktiğinden balık tarafından tercih edildiği gözlemlenmiştir.Bu şekilde kaynatılan mısırın konserve yapılması esnasında üzerine katılacak 1/2 bardak elma sirkesi kokusunu arttırarak yapılan yemlemede balığın bölgede toplanmasını sağlar.Bu tür hazırlanmada mısır daha sert olacağından iğneden düşme veya küçük balık tarafından yenmesi zor olmaktadır.Kuru veya taze mısırdan hazırlanan yemlerde iri taneli olan şeker mısır türü tercih edilmelidir.

KENDİR TOHUMU:
çok ufak olan ve kaynatıldığında  bile oltaya takılacak kadar irileşmeyen kendir tohumunu doğrudan dip oltasında kullanmadım ,Sazan hamuru içinde ,yemleme hamurunda veya bolili imalinde içine katılarak kullanılabilir.Sazanın boşaltım sistemini hızlandırarak beslenme isteğini arttırdığı biliniyor.Uzun süreli avlarda kullanılması yararlı olacaktır..Yine de kullanılmak istenildiğinde kamış oltalar da tercih edilebilir.

MAKARNA:
Ufak boy yüksük makarnalar kaynar suda bir müddet bekletilerek veya kızgın yağda kavrulduktan sonra bazı yörelerde kullanılmaktadır.İstenildiği taktirde hazırlanmış hamurlar makarnanın içine doldurularak iğneye takılabilir bu şekil uygulandığında makarnanın suda erime süresi uzadığı gibi içine doldurduğumuz sazan hamurunun aromasının cezbedici özelliği de artmaktadır.Yem çantasında bulunmasında fayda var.

KURU ÜZÜM:
İri, siyah kuru üzüm sazanın sevdiği yemlerdendir. Avlak ta bir miktarı sıcak su ile ıslatılıp yumuşadıktan sonra iğneye takılmalıdır.

KAŞAR PEYNİRİ:
Küp halinde kesilen kaşar peyniri iğneye takarak sazan avında kullanılabilir.

DUT:
Akarsularda avlanırken veya Gölet ve göleti besleyen derelerde dut ağaçları varsa dökülen dutlara sazan alışık olacağından mevsiminde taze diğer zamanlarda ,sıcak suda bırakılmış veya dut pekmezine bulanmış dut kurusu yem olarak kullanılabilir.

PATATES:
Ben denemedim fakat bazı yörelerde Çiğ veya hafifçe haşlanmış olarak iğneye takılır.Bilhassa kerevitin yoğun olduğu göletlerde tercih edilmektedir.

SAZAN HAMURU ben sazan avında un ,mısır unu,soya unu,öğütülmüş kenevir tozu,bir paket vanilya,az miktarda sıvı yağ,4 adet yumurta  ve bir tutam tuzdan oluşturduğum hamuru ufak toplar halinde yuvarladıktan sonra kaynamakta olan suya atıp üste çıkanları alarak.hamuru iğneye takılacak şekilde yuvarlayıp 1-2 saat güneşte kurutarak hazırlıyorum.Kaynama suyuna katılan 1-2 küp şeker veya pekmez hamurun sazanın sevdiği lezzete gelmesini sağlıyor. Hamurun hazırlanmasında isteğe bağlı olarak peynir suyu,alabalık yemi tozu  kullanılabilir.

Benim sazan avlarında avlakta ki balığın alışkanlıklarına ve avlandığım mevsime göre kullandığım yemler bunlar diğer sazancı arkadaşlarda kendi deneyimlerini aktarırlarsa yeni başlıyanlara kaynak oluşturabiliriz.Oltalarınızdan trofe
sazanlar eksik olmasın.

2/2 SAYILI TEBLİĞDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

2/2 SAYILI TEBLİĞDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
5 Kasım 2008 tarihinde 27045 sayılı resmi gazete ile yayınlanan 2/2 numaralı Tebliğde yapılan değişiklikler maddeler halinde aşağıya çıkarılmıştır.Tebliğin 13.maddesinde Orfoz 40cm.3 adet,lagos 30 cm.3 adet,Hani boy ve sayı limiti yokken değiştirilen maddede 3'ü birleştirilerek(30)cm.boy ve 3 adet limit koyulmuştur.Tebliğde yapılan değişikliklerden biride (Ağ ile avlanmayı yasaklayan) 2.maddenin değiştirilerek tarif edilen yemlik ağı dışındaki ağların avlakta bulundurulmasının da yasaklanmasıdır.Yine yapılan değişiklikle AKARSULARDAher türlü doğal yem kullanılarak alabalık avının yasaklanmasıdır.2/2 numaralı tebliği ve değişiklikleri http://www.kkgm.gv.tr/tebliğ/2008-49.html 'den inceleyebilirsiniz .Tüm avlarımızın yasalara uygun ve bol olmasını dilerim.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı

ile yakalanabilecek balıkları, (DEĞİŞTİRİLDİ)

c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları, (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lagos (Değişiklik, 05.11.2008 tarih/27045 sayılı RG) Epinephelus spp. 30 3 adet (DEĞİŞTİRİLDİ

Lagos, Orfoz, Hani (Değişiklik, 05.11.2008 tarih/27045 sayılı RG) Epinephelus sp. 30 3 adet

Levrek Dicentrarchus labrax 18 Kg
Lüfer Pomatomus saltatrix 14 Kg
Mercan Pagellus erythrinus 15 Kg

Orfoz (Değişiklik, 05.11.2008 tarih/27045 sayılı RG) Epinephelus gigas 40 3 adet


(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.DEĞİŞTİRİLDİ

(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Boyutları belirlenerek ilan edilmiş olan yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)

(5) Akarsularda canlı yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç; her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir. DEĞİŞTİRİLDİ

(5) Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)

(5) Avlanması tamamen yasak olan türlere dışındaki her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir.DEĞİŞTİRİLDİ

(5) Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki su ürünlerinin avcılığında her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)
__________________

GEZER KURŞUNLU SAZAN OLTASI

Tek kancalı gezer kurşunlu sazan oltası
Tek kancalı gezer kurşunlu oltalar zeminin çalılık ve yosunlu takılma ihtimali çok olan yerlerde , balığın kurşunun ağırlığını hissetmeden yemi ağızlaması maksadı ile kullanılır.Ben bu montajda ana bedenime ekleyeceğim lead core kullandı.İlk olarak buna bir adet stoper ekleyerek başladım.








 Misinanın(Lead core'nin) kurşun deliğinde hareketi esnasında yıpranmasını önlemek için geniş delikli bir kurşunun içinden plastik boru geçirilip her iki uçtan silikonla sabitledim ve bu şekilde bedene taktım.
.











Hazırladığımız bedendeki alt fır döndünün ucuna 10-15 cm.lik tercihen carbon misinaya kancamız bağlanarak kösteğimiz oluşturulduğunda oltamız hazırdır.



Bu tür avlanmada dikkat edilecek husus balık yemi ağzına aldığında kurşunun ağırlığı olmadığından tasmalanmıyacak ve kanca takılmayacaktır.Son hareketi bizim yapmamız gerektiğinden oltaya yakın olmamız gerekmektedir.İyi tarafı ise bir takılma olayında kaybedilen sadece bir adet iğne olmasıdır.




Bu tür olta bolili türü avlanmada kullanıldığı gibi kancanın ucunda bağlanan halkalı ip kesilerek normal yem takarakta kullanılabilir.Bereketli avlarda kullanmanızı dilerim.



__________________

24 Şubat 2009 Salı

DERİNLİK ÖLCÜLMESİ






Gerek tatlısuda gerekse denizde kıyıdan avlanmalarda hedefteki balığımızı bulabilmek için oltamızı attığımız yerdeki derinliği bilmemiz gerekmektedir.Avlandığımız bölge tanıdığımız bir yer olsada su seviyesindeki azalma veya yükselmeler derinliktede değişmelere yol açmaktadır.Çok zamanda avlanmayı hedeflediğimiz bölgede başka bir gurubun olduğunu görüp dip yapısını tanımadığımız bölgeye oltalarımızı atmak zorunda kalırız.Bu durumda mutlaka su durumunu ve tabanın yapısını Marker oltası ile test etmeliyiz.Basit bir marker oltası oltamızın misinasına derinliğini ölçmek istediğimiz mesafeye atabileceğimiz bir ortadan delikli kurşunun takılarak ucunada stopper ve üstte bir boncuk ile sabitlenmiş mantarın takılması ile yapılabilir.Fotoğraflarda benim yaptığım marker oltası görülmektedir.Şekil:1 de marker oltasının yapılışı basit bir çizimle gösterilmiştir.Olta istenilen mesafeye atıldığında misina sarılarak Şekil-2 deki gibi mantarın kurşun seviyesine kadar suya gömülmesi sağlanır.Kurşun seviyesine indirilen mantar su seviyesine çıkıncaya kadar misina ölçülerek salınır.Salınan mesafe suyun derinliğidir.Bu ölçüm değişik mesfelerde bir kaç kez yapılarak bölgedeki derinlik hakkında fikir edinilebileceği gibi Olta geri çekilirken kurşunun dipteki sürtünmesinden dip yapısının yumuşakmı ,sertmi yoksa taşlık mı olduğunun anlaşılması tecrübe ile saptanır.Geri çekişte kamışımızın mümkün olduğu kadar dik tutarak kurşunun tabanda ki sürtünmesi ile tok ve sert çarpışlarda zeminin taşlık kayalık,yumuşak bir zeminden geliyorsa mil ve kumluk bir alandan geldiğini anlayabiliriz.Kurşun geri gelirken takılma ve kurtulma belirtisi gösteriyorsa dibin yosunluk olduğu anlaşılır.Bunu çıkardığımız kurşunu inceliyerek takılan bitki parçalarından da anlayabiliriz.Bu oltayı kullanırken takacağımız misinanın az esneyen tepkileri hissettiren mono bir misina olmasında kamış ucumuzunda esneyerek tepkilere cevap verecek şekilde olmasında fayda var.Avlarınız gönlünüze göre olsun.