26 Şubat 2009 Perşembe

sazan avında kullanılan yemler

Her göl veya göletteki sazanın beslenme alışkanlığı farklı olmakla birlikte genellikle sazan avında kullanılan yemler;

BOİLİ: BOili hazırlama çalışmalarımızdan görünümler.




Un , mısır unu,soya unu,balık unu ve  ,gıda boyası,yumurta ve yüksek kalorili gıda maddelerinin koku vermek işin arzu edilen vanilya benzeri maddelerin
ilavesi ile yapılan hamurun özel yapılmış tahtalarda  şekillendirilip,buharda bir dakika kadar pişirildikten sonra gölgede  kurutularak yem olarak kullanılmasıdır.Bu tür yemlerle avlayabilmek için avlaktaki balıkların yeme alıştırılması gerekmektedir.Sazancı boililerini  hazır olarak alabileceği gibi kendiside av öncesi hazırlayabilir.Kullanımında özel iğne bağlantısı gerekir ayrı bir konuda detaylı şekilde anlatmayı düşündüğümden teferurata girmedim.

SOLUCAN:
Bilhassa av sezonunun ilk aylarında Sazanın dayanamadığı bir yemdir.Özel kabı içerisinde toprağı ile muhafaza edilen solucan avdan boş dönmemenin sigortasıdır.En büyük sakıncası göldeki(Gümüş dahil)Küçük balıklar tarafından didiklenip yenmesidir.Solucan kullanıldığında uzak mesafede avlanmaya çalışılarak yem küçük balıklardan korunmalıdır.

MISIR:
Benim sazan avında tercih ettiğim mısır sezon başında alınan koçan mısırın kesmeden elle ayrılarak az şeker ve biraz tuzla kaynatılıp konserve edilmiş şeklidir konserve yaparken kaynattığınız su ile kavanozlara doldurursanız uzun süre dayanır.Bu konserveye tercihinize göre bir paket vanilya ilave ettiğinizde( koku katmak amacıyla)av verimini arttırıyor.Kutu da satılan konserve mısırlarda kullanılmakla birlikte koçandan kesilerek yapıldığından iğneden düşmesi kolay ayrıca küçük balıklara kolay yem oluyor. Bazı yörelerde kullanılan kuru mısırdan yapılan küllü mısır var, daha iri taneli, daha sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla kaynatılması ile yapılır.Bu tür kaynatılmış mısırın dış kabukları bıçak ucu ile soyulduğunda suda renk değiştirip kararması geciktiğinden balık tarafından tercih edildiği gözlemlenmiştir.Bu şekilde kaynatılan mısırın konserve yapılması esnasında üzerine katılacak 1/2 bardak elma sirkesi kokusunu arttırarak yapılan yemlemede balığın bölgede toplanmasını sağlar.Bu tür hazırlanmada mısır daha sert olacağından iğneden düşme veya küçük balık tarafından yenmesi zor olmaktadır.Kuru veya taze mısırdan hazırlanan yemlerde iri taneli olan şeker mısır türü tercih edilmelidir.

KENDİR TOHUMU:
çok ufak olan ve kaynatıldığında  bile oltaya takılacak kadar irileşmeyen kendir tohumunu doğrudan dip oltasında kullanmadım ,Sazan hamuru içinde ,yemleme hamurunda veya bolili imalinde içine katılarak kullanılabilir.Sazanın boşaltım sistemini hızlandırarak beslenme isteğini arttırdığı biliniyor.Uzun süreli avlarda kullanılması yararlı olacaktır..Yine de kullanılmak istenildiğinde kamış oltalar da tercih edilebilir.

MAKARNA:
Ufak boy yüksük makarnalar kaynar suda bir müddet bekletilerek veya kızgın yağda kavrulduktan sonra bazı yörelerde kullanılmaktadır.İstenildiği taktirde hazırlanmış hamurlar makarnanın içine doldurularak iğneye takılabilir bu şekil uygulandığında makarnanın suda erime süresi uzadığı gibi içine doldurduğumuz sazan hamurunun aromasının cezbedici özelliği de artmaktadır.Yem çantasında bulunmasında fayda var.

KURU ÜZÜM:
İri, siyah kuru üzüm sazanın sevdiği yemlerdendir. Avlak ta bir miktarı sıcak su ile ıslatılıp yumuşadıktan sonra iğneye takılmalıdır.

KAŞAR PEYNİRİ:
Küp halinde kesilen kaşar peyniri iğneye takarak sazan avında kullanılabilir.

DUT:
Akarsularda avlanırken veya Gölet ve göleti besleyen derelerde dut ağaçları varsa dökülen dutlara sazan alışık olacağından mevsiminde taze diğer zamanlarda ,sıcak suda bırakılmış veya dut pekmezine bulanmış dut kurusu yem olarak kullanılabilir.

PATATES:
Ben denemedim fakat bazı yörelerde Çiğ veya hafifçe haşlanmış olarak iğneye takılır.Bilhassa kerevitin yoğun olduğu göletlerde tercih edilmektedir.

SAZAN HAMURU ben sazan avında un ,mısır unu,soya unu,öğütülmüş kenevir tozu,bir paket vanilya,az miktarda sıvı yağ,4 adet yumurta  ve bir tutam tuzdan oluşturduğum hamuru ufak toplar halinde yuvarladıktan sonra kaynamakta olan suya atıp üste çıkanları alarak.hamuru iğneye takılacak şekilde yuvarlayıp 1-2 saat güneşte kurutarak hazırlıyorum.Kaynama suyuna katılan 1-2 küp şeker veya pekmez hamurun sazanın sevdiği lezzete gelmesini sağlıyor. Hamurun hazırlanmasında isteğe bağlı olarak peynir suyu,alabalık yemi tozu  kullanılabilir.

Benim sazan avlarında avlakta ki balığın alışkanlıklarına ve avlandığım mevsime göre kullandığım yemler bunlar diğer sazancı arkadaşlarda kendi deneyimlerini aktarırlarsa yeni başlıyanlara kaynak oluşturabiliriz.Oltalarınızdan trofe
sazanlar eksik olmasın.