16 Aralık 2008 Salı

KUNDUZLAR BARAJI



ESKİŞEHİR'in sulama amaçlı inşa edilmiş olan önemli barajlarından olan Kunduzlar barajı D.S.İ.tarafından Seyitgazi ilcesi hudutlarında Dönek suyu üzerine 1976-1983 yılları arasında inşa edilmiştir.Geçmiş yıllarda barajda av yasağı olması nedeni ile avlanılmayan baraj yeni sirküler ile avlaklar arasına katıldı. Bu sezon avlanmak maksadıyla gittiğimizde İsrail sazanı(Tilapya)nın yaygınlaştığını diğer sazan türlerinin azaldığını gözlesekte Kunduzlar'da kayda değer büyüklükte sazan avlamak mümkündür.Haritadanda görüleceği gibi Kunduzlar barajına Eskişehir-Seyitgazi-Afyon yolundan ulaşım mevcuttur.Yolun Eskişehir-seyitgazi arası çift yol alarak yeniden yapılmıştır.

15 Aralık 2008 Pazartesi

PORSUK BARAJI





Fotoğraflar Porsuk barajından 1966 yılında Eskişehir'in kullanma ve içme suyunu temin için yapılan baraj 1990 lı yıllara kadar Kütahya ve Eskişehirli amatörlerin vazgecilmez avlağı idi.Ulaşımın bu kadar kolay olmadığı yıllarda Eskişehir veya kütahyadan posta tirenleri il Porsuk istasyonuna kadar gelinir oradan 3-4 kilometre yürünerek barajı gidilirdi.Dönüşler yine posta tireni ile olurdu. Eskişehir'e mesafesi avlağın yerine göre 40-45 km. olan 27.70km2 alanlı baraj sonraki yıllarda Kütahya sanayiinin ve şehirsel atıklarının akması sonucu tamamen bir ölü göl'e dönüştü.Son iki yıldır dip yosunlarının temizlenmesi ve karışan atık suların arıtılması sonucunda barajdaki balık yaşamının arttığı gözlenmektedir.Bu barajda da kendini gösteren İsrail sazanı fırsat verdiği taktirde önümüzdeki yıllar da amatörlere başka avlak aratmıyacağını sanıyorum.Porsuk barajına özel vasıta ile Kütahya yolundan veya Sabucupınar yolundan gidildiğinde araç ile su kenarına kadar inilebilmektedir.

14 Aralık 2008 Pazar

SAZAN AVINDA HAVA DURUMU(ALINTI)

Sazan Avında Hava Durumu (Tony Davies_Extreme Carp Fishing)


Sazan avına başlayan birçok kişi ilk önceleri bir su kenarına gider ve oltayı atıp zili takar ve yapılması gereken herşey yapıldı diye düşünerek zilin çalmasını beklemeye başlar. Bir zaman sonra tecrübe kazanır işi kuralına göre yapmaya çalışır;olta takımları,malzemeler,bölgenin coğrafi koşulları,hava durumu,yem ve yemleme taktikleri....derken bir yaşam tarzı oluşmaya başlar ve kendini kurtaramaz olur.Artık bu işin esiri olmuş olan bir sazan avcısı her türlü bilgiye açtır;kendi taktiği ve 'diğerleri' olmak üzere hep kıyas ve araştırma yapar....Evet,aşağıda 'diğerleri'ne örnek Avrupalı ve Amerikalı bazı ustaların Sazan avcılığı konusunda söylediklerinden derlemiş olduğum bazı görüşler:

Sıcaklık: Sıcak günlerde sazan genelde su yüzeyinde ‘güneşlenirken’ görünür. Yüzeyde avcılık için idealdir. Ancak sıcaklık dalgası artarak devam eder ve birkaç gün süreyle etkili olursa su yüzeyindeki oksijen miktarı azalacağı için balık derine çekilmeye başlar.Bu derinlik gölün yapısına,coğrafi şartlarına vb.bağlı olarak değişir.Ancak şu bir gerçek ki bu dönemlerde sığ sulara ancak sabah saatleri ve akşam serinliğinin çöktüğü anlarda yaklaşırlar.Genelde kendileri için rahat sayılan 9-18m derinlere inerler,süre uzadıkça derinlik artar.

Basınç: Hava basıncı belkide sazanın yeme alışkanlığındaki en önemli faktörlerden birisidir.Açık,sakin,sıcak yaz günleri (-ya da sakin ama dondurucu kış geceleri ) “yüksek basınç” göstergeleridir.Bu sıklıkla balığın iştahının azaldığı ve avlanmanın zor olduğu bir dönemdir.Ancak bu dönemde verimli yüzey balıkçılğı yapılabilir.Eğer yüksek basınç sürerse,bu kez gece avları neredeyse herzaman –özellikle büyük balık tutmak için ideal zamandır.
Yoğun alçak seviye bulutları ile kaplı bir gökyüzü ve hafif ya da orta şiddette rüzgarlı günler hem kışın hem de yazın “alçak basınç”göstergeleridir.Bu dönemde sazanın iştahı açılır ve takımları toplayıp balığa gitmenin zamanıdır.Yani balığa gitmeden önce hava durumuna biraz daha ayrıntılı bakmak şansımızı artırabilir!

Derinlik: Bir sazan ne kadar derinlere iner? Tuzlusuda bazı balıklar 7-8km derinliklerde yaşayabilir.Kaydedilen en derinde yaşayan balık 8370m de görünmüştür…
..Güneş ışığı normalse suyun 30mkadar derinliğine kadar nüfuz edebilir-Bazı olağanüstü koşullarda,berrak sularda bu 50-60m’yi bulabilir.Öğlen vakitleri en temiz suda güneş ışığı her75m’de onda bir oranında azalır.
Çoğu tatlısu canlıları güneş ışığının daha yoğun olduğu bölgelerde yaşamaya meyillidirler.Yakalanan sazanların %70-80’i bu yoğunluğun en çok yaşandığı 0,5 – 10m derinliklerde dolaşanlardır.İstisna durumlarda çok büyük olanları daha derinlerde yakalanmıştır.

Suyun Akışı / Yönü :Avrupa’da gemilerin ve botların çok sık kullandığı kanallarda avlanan çoğu usta sazan avcısı bilir ki balık tutmanın en iyi vakti bu taşıtların en sık geçtiği zamanlardır.Bundaki avantaj çok ağır hareket eden su akışının bu sayede hareketlenerek sudaki oksijen seviyesini yükseltmesinden gelmektedir.Özellikle de yoğun sıcaklığın hüküm sürdüğü günlerde.( Bu yüzden rüzgarın balık tutmadaki rolü özellikle tatlısularda çok büyüktür)
Akışkan sularda oksijen seviyesinin en yüksek olduğu yerler denince akla hemen barajların su bıraktığı bölgeler,tahliye kanalları,şelale altları,yüksek akışkanlıklı nehirler vb gelmektedir.Çoğu sazan avcısının hiç aklına gelmeyecek yerlerden birisi dedebisi yüksek sert akışlı akarsulardır!! Yakalaması kolay değildir fakat buralarda-hemde gayet güçlü ve iri balıkların yaşadığı bir gerçektir.

İnanılmaz gelebilir ama sadece somonların yaşadığı düşünülen ve hatta raftingçilerin bile zorlandığı akışa sahip akarsularda Bazı Avrupalı sazancıların yakaladığı balık sayısı yüzlercedir. (ALINTIDIR)