Oltalarımızda kullandığımı kurşunlarımızı daha önceki konularımızda anlattığımız şekilde kum ve avlağın taşı ile kaplayarak kamufle ediyorduk.Son yıllarda kamuflaj boyalarının yurt dışından getirttirilerek kullanılmaya başlanılması ile daha başarılı neticelerin alındığını görerek yurt içinde kullanılan malzemeler ile aynı neticeyi elde edip edemeyeceğimizi araştırmaya başladık.Birinci resimde kurşunlarımızı kaplamakta kullandığımız elektro statik toz boyalar görülmeltedir.Bu boyalar madeni eşyaların nem ve harici tesirlerde dayanıklı olması ve cürümenin önlenmesi için kullanılmaktadır.Boyaların kurşun üzerine tatbiki için 2. resimde görüldüğü gibi kurşunlarımızın 200 C .
KURŞUNLARIMIZI NİÇİN KAMUFLE EDİYORUZ?
1.Kurşun çeşitli şekillerde vücuda alındığında zehirlenmelere ve kalıcı etkilere sahiptir.Kurşunlarımızı kapladığımızda önce vücudumuzla temasını keserek kendimizi koruyoruz.
2.Yapılan kaplama suya karşı dayanıklı bir madde olup suda çözülmediğinden geciçi bir önlemde olsa uzun yıllar kurşunun suya karışmasını önlüyoruz.(Bu yöntem kurşunun zararlarını önlemek için kesin bir yöntem değildir.Yerine kullanılacak başka maddeler bulununcaya kadar geçici bir yöntemdir.)
3.Kurşunumuzu kamufle ederek avlağımızın dip yapısına uyumunu sağlayarak sazanın oltamıza daha güvenli yaklaşmasını sağlıyoruz.
Ben kaplamada bölgemiz avlaklarına uygun çimen yeşili ve kahverengi renkleri kullandım.Araştırıldığında boyanın değişik renklerini bulmak mümkündür.Avlaklarımızı daha az kirleten malzemelerle hayırlı avlar dilerim.
NOT:Kurşunun ısıtılması ve boyanın tatbiki sırasında oluşabilecek gazların etkisinden kurtulabilmek maksadı ile maske kullanılması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder