15 Kasım 2008 Cumartesi

sazan büyüme süreci





-- SAZAN NE KADAR BÜYÜR? - BESİN DEĞERİ NEDİR?

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre sazanın büyüme oranı aşağıdaki gibidir;

1 yıl…………….10 – 15 cm.
2 yıl…………….20 – 25 cm.
3 yıl…………….30 – 40 cm.
5 yıl…………….40 – 50 cm. ( 2-3 kg.)

İngiltere'nin bulunduğu enlemler ve coğrafi şartları düşünüldüğünde bu topraklarda sazan 22 kg. civarı kadar ağırlığa ulaşabilir.Avustralya gibi güney enlemlerdeki bir yerde ise sıcaklığın daha yüksek olması,yiyecek çeşitliliği ve kış yaşanmaması sebebiyle 40 + kg.lara kadar ve daha kısa zaman diliminde ulaşmaktadır.



Bizim yaşadığımız coğrafyada ise sazan yıllık ortalama 900gr. Kadar bir ağırlığa ulaşır ve bu oranda büyümeye devam eder.Soğuk sulara sahip yerlerimizde bu oran daha azdır.

Yumurtadan yeni çıkmış sazancıklar birkaç gün boyunca beslenmelerini yumurtalarından çıktıkları yerdeki artıkları yiyerek beslenirler.Eğer kış mevsimine yakın doğdularsa yeteri kadar yağ depolayamayacakları için kısa zaman sonra ölürler.Bazı araştırmalar bu yavruların iyi hava koşulları altında yaşayabildiklerini göstermiştir.

Avrupa'da ortalama sazan ömrünün 20 yıl kadar olduğu sanılmaktadır.Koşullara göre sazan daha erken ölebileceği gibi kimsenin kendisini rahatsız etmediği ve yem açısından sıkıntı çekmediği yerlerde 40 +^kg.lara ulaşabilmektedir. Hatta özel akvaryumlarda sazanın 100 yıl yaşatıldığı bilinmektedir. 1805 yılında Cambridge Üniversitesi'nde yayınlanan bir makalede bir bahçe havuzunda 70 yaşında olduğu sonucun varılmış bir sazanın varlığından söz edilir.
Öte yandan 16.yy'da İsviçreli bir doğa bilimcisi 150 yaşına varmış bir sazanla ilgili bir tespitte bulunmuştur.

Ne var ki günümüz şartlarında yabani yaşamda sazan için 20'li yaşlar ortalama kabul edilmiştir.