24 Aralık 2008 Çarşamba

KADİFE BALIĞI



Yeşil sazan olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasından fazla haraket etmeyen yavaş akan suların dıp kısımlarında ,göl ve göletlerde yaşayan bir balık türüdür.

Bütün Avrupa'da ve Asya'nın orta derece iklimli kesimlerinde bulunur.Eskişehir çevresinde Çatören barajında vardır. Türkiye'nin sadece kuzeyinde, yani batı ve doğu karadeniz bölgelerinin tatlı sularında bulunur.

Kadife balığının doğal rengi yeşil-zeytin rengidir, ama insanlarca yetiştirilmiş olan altın renkli türü "altın kadife balığı" sadece suni göllerde bulunur. Dış özelliklerinden en çok dikkati çeken kalın kuyruğudur. Kalın derisi bir sürü çok küçük pullar ve salya ile kaplıdır. Görünüşünden ve ele çok yumuşak geldiğinden dolayı türkçede "Kadife" diye adlandırılmıştır. Ağzını aynı diğer sazangiller gibi dışarıya doğru uzatabilir ve dudaklarından iki kısa bıyık sarkar.Yemi yeme şekli sazan gibi alıp püskürme şeklindedir.Kadifenin derisi üzerinde bulunan yapışkan sıvının sürülmesinin el ve ayaklardaki egzamaya iyi geldiği söylenir ve bazı yörelerde Doktor Balık diye adlandırılır.

Kadife balıkları ortalama 20 ila 30 santim büyüklüğünde olurlar. En büyük rastlanmış ve kanıtlanmış ölcüleri 70 santim uzunluk ve 10 kilo ağırlıktır.

Kadife balıkları kısa bir süre için oksijen kıtlığı içinde yaşayabilirler. Zaten sadece bu kabiliyetlerinden dolayı onları çok küçük göllerde bile bulmak mümkündür.

Çiftleşip yumurtlama zamanları nisan ile haziran arasıdır. O zaman 300.000 yapışkan yumurtalarını su bitkileri üzerine bırakırlar.

Suyun içindeki mikroskopik hayvanlardan beslenirler ama bazen sülük ya da yosun'da yerler.
Kadife avi sazan avı gibidir sazan için hazırlanan hamur yemler bilhassa solucanla iyi av verir.Gündüz yeme fazla bakmayan kadife bilhassa gece karanlığında beslenmeye çıkar.Oltaya yakalanan kadife balığının özelliklerinden biride yakalanınca kıyıya doğru hareketlenmesidir bu nedenle zil veya alarmınız sadece bir kez kurşun ağırlığı ile tasmalandığında çalar.Avında olta yakınında olup tasmalama önemlidir.

(ŞEMA ALINTIDIR)


KADİFEYİ NERELERDE ARAMALIYIZ
1.Otluk alanların çevreleri
2.Sazlıkların 1-2 m. açıkları
3.su içindeki yükseltilerin ara bölmeleri
4.Kıyıya yakın ağaçların olduğu bölgeler.