6 Haziran 2009 Cumartesi

TURNA BALIĞI



Turna Balığını tanıyalım

Silindirimsi uzun gövdeli, kemikli bir balıktır. Ağzı ördek gagası seklinde, üst kısmı iyicene basıktır. Sırt ve anüs yüzgeçleri vücudun gerisinde bulunur. Dişleri çok (yaklaşık 700 adet) ve keskindir.Turna balıklari hareketli ve durgun sulardan hoşlanırlar canlı yemle beslenen yırtıcı balıklardandır. Yaşadığı ortamda bulunan diğer tüm balıklara saldırır.Yerleştiği ortamdan temizlenmesi zor türlerdendir.Bulunduğu suda yaşam hakimiyetini sağlar ve diğer türleri yok eder. Uzunlukları 1m. yi bulabilir. Kuzey yarım küreye özgü olan bu baliklar, kuzeye göre Avrupa nin güneyinde daha azdir. Avrupa da bulunan tek türü "adi turna baligi" dir (Esox lucius.L.). Turna balığının agirlıgı 25kg. a kadar çıkabilir. Turna balığı Şubat-Mart-Nisan aylarinda yumurta atar. Bu mevsimde eti iyi olmaz. Genelde, turna balıklari taze tüketimin yani sıra tuzlanmış veya füme olarak tüketilir.
TURNA BALIĞI YILLARA GÖRE BOY AĞIRLIK TABLOSU




NEREDE NE ZAMAN ARAMALIYIZ

Avlamayı hedeflediğimiz balığın yemlenme ve yeme yaklaşımının incelenmesi başarı için en önemli husustur .Turna balığı yaşadığı ortamda bulunan diğer balıkların küçük boydakilerini besin olarak kullanır .Avını sazlık veya otluk bölgelere sıkıştırarak daha çok yüzeye yakın bölgede saldırır.Bu nedenle av bölgemizde Turna'yı küçük(Gümüş balığı gibi)balıkların hareketli olduğu bölgelerde bilhassa Turna otu olarakta adlandırılan otluk bölgelerin dış çevrelerinde aramalıyız.Turna balığı avcılığında zamanlamada çok önemlidir.Mevsimsel şartlar ve hava sıcaklığına bağlı olarak aktif yemlenme saatleri değişmektedir.İlk bahar ve yazın başlangıç dönemlerinde öğleden sonraları ve akşam üzerleri yoğun avlanan turna ,son bahara doğru suların tam sıcaklığına ulaştığı dönemlerde sabah gün doğusu ve akşam güneş batımından bir iki saat öncesi yemlenmeye çıkar ve iyi av verir. Kışın ise güneş ışınlarının suya dik vurduğu öğle saatlerinde yemlenmeyi tercih eder.Akşam güneş battıktan sonra Turna yemlenmeyi keser.Küçük ,yavru turnalar ise imkan buldukça günün her saatinde yemlenmeye devam ederler.

AVLANMA ŞEKİLLERİ
Turna balığı hareketli olan ve yem olduğunu algıladığı her şeye saldıran bir balık olduğundan çeşitli metodlarla avlanabilmektedir.Bizde sazancılıktan gelen alışkanlık olduğundan sabit avlanma yöntemini tercih ediyorum.
Sabit avlanma da ölü yem veya canlı yem kullanıldığında yemin oltaya takılış şekline dikkat edilmelidir.Ölüyem kullanıldığında kullanılan çelik beden yemin ağzından sokularak anüsten çıkarılır.3'lü kanca yemin ağız kısmında bırakılır.Canlı yemde ise 3lü kanca ile birlikte ikinci bir hırsız kanca kullanmakta fayda vardır.3.lü kancanın bir iğnesi canlı yemin üst yüzgeci yakınlarından hırsız kanca ise kuyruk yakınından takılarak yemin uzun süre canlı kalması ve hareket edebilmesine imkan verilmesi sağlanılır.Büyük boy mümkünse şeffaf vey açık renk şamandıra(Mantar)ve yeşil renkli çelik tel kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok: