6 Temmuz 2009 Pazartesi

SEZONUN İLK DENEMESİ


AVLAKTAN ve KAMPIMIZDAN BİR KAÇ GÖRÜNTÜ



İlk balık avı paylaşımını güzel sazanların süslemesini arzu ediyordum fakat Eskişehir ve çevre illerde suların yüksek olması bu nedenle geç ısınması ve balıkta havyarın devam etmesi sebepleri ile(Olta balıkçısında bahane çok )sazana kavuşmamızın gecikeceğini düşünerek balıksızda olsa ilk sazan denememizi sizlerle paylaşmak istedim.

Bu yıla kadar İlimiz ve bölge illerinde her yıl 1 temmuz tarihinde açılan sazan ve benzer türlerin av sezonu Gırgır ve trolcülere bol keseden yapılan 15 günlük (15 Nisan'da kapanması gerekirken 1 Mayıs'a uzatılmıştı.)süre gibi yine balığın zarar göreceği hesaplanmadan ,balık henüz havyarda olduğu halde 2/2 sayılı tebliğ ile 15 gün öne alınarak 15 Haziran tarihinde açıldı.

Sazan sezonu açılınca zaten uzun süredir göl kıyılarını özleyen sazancılar(her ne kadar arada turna veya kepenez avı yapsakta) göl ve göletlere karargah kurdular.Fakat her canlıda olduğu gibi sazanında biyolojik saati çalışıyor.Ne tebliğ dinliyor nede avlanma sezonun açılmasını iklimin durumunu,suyun sıcaklığını algılamış neslini sürdürebilmek için havyara şartlanmış kendisine sunulan her tür yemi reddediyor ve neslini sürdürmeye çalışıyor. Bu durumda da tüm gerçek amatör sazancılar gittikleri göl ve göletlerden elleri boş dönüyorlar.Sazan yakalayan yokmu? diye soracaksınız bu günlerde bölgemizde sazanı yakalayanlar büyük küçük demeden havyar sorunu olmadığı için kıyılara kadar gelen el kadar yavru balıkları toplayan bohçacılar. Ellerinde yavru balığa uygun yem ve kancalarla yapılmış oltalarla avlanıyorlar ve bölgemizde yavru balık katliamı yaşanıyor.
Bizimde 20-21 haziranda yaptığımız deneme aynı şekilde sonuçlandı.30 saat bekleme ve (0)vuruş.İlimiz barajlarından en uzak ve bohçacının ulaşamayacağı bir bölgesinde kampımızı kurduk.Bölge tamamen bakirdi.Ne bohçacı nede ağcı yolunun uzaklığı ve zorluğu nedeni ile bu bölgeyi tercih etmiy onlar ile yakın kontrolsüz göletleri yağmalamakla meşguller.Avlağı geçen yıllardan tanıdığımızdan ve trofe boy sazanların olduğunu bildiğimizden bölgeyi kuru mısırla yemleyerek canlı yem ve mısır ağırlıklı oltalarımızı suyla buluşturduk ve bir gece 2 gün beklediğimiz avlaktan kayda değer vuruş alamadan geri döndük.Sazan şimdi gidin bir müddet sonra gelin diyordu.
Bu av seferinden bize kar kalan güzel bir piknik ve avlağın bol şekilde yemlenmesi oldu. Atalarımız ''kırk gün taban eti bir gün av eti''diye boşuna söylememişler gelecek günler de bol sazanlı paylaşımlarda bulunmak üzere RASTGELE.

Hiç yorum yok: