2 Haziran 2009 Salı

TATLISU KEFALİ (KEPENEZ)


TATLI SU KEFALİ

Temiz, berrak akarsularda yaşam imkanı bulan tatlıs su kefali şekil olarak denizlerde yaşayan kefali andırdığından bu isimle tanınır.Deniz kefalinden farkı sırtındaki yüzgecin tek olmasıdır. Sırtı kısmı biraz daha koyu renkte , kısmen yeşilimtıraktır Yanları ve karın tarafı parlak beyaz renktedir.İri olan kafasına göre ağız yapısı ufaktır. Ağzında sadece kadife dişleri bulunmaktadır.Güçlü bir kuyruk yüzgecine sahip olan tatlı su kefali sahip olduğu hidrodinamik vücut yapısıyla kıyının 40 metreye kadar önündeki açıklıklarda yüzeye yakın şekilde yayılım gösterirler. Bu esnada sık sık sıçrayışlar yaparak avlanan kefaller yüzey suyundaki her türlü hareketliliğe olabildiğince ilgilidirler
Üremeleri ülkemizde Nisan ayında başlar, bazı bölgelerde Haziran ayının sonlarına kadar devam eder. Ortalama 10 sene yaşadıkları ve 60 - 70 cm. boy ve 8 kilo ağırlığa eriştikleri gözlemlenmiştir.
Tatlı Su Kefali, lavralar, kurtlar, suya düşen tırtıl ve sinekler, çekirge, küçük kabuklular, kendinden küçük bütün balıklar, kurbağa, yavru su kuşları,su bitkileri, yosunlar,suya düşen meyve parçaları(Kiraz, Dut)ve tohumlar ile doğal olarak beslenirler.

YAŞADIĞI ORTAM :

Normal yaşam yeri dereler akarsular olan tatlısu kefali suyu berrak ve temiz olan göllerde de yaşayabilmektedir.

NEREDE ARAMALIYIZ:

Tatlı su kefali suyun kayalık,bilhassa oyuklu bölümlerinde,Bitki kümelerinin meydana getirdiği gölgeliklerde,bitki topluluğunun köklerinin kovuklarında barınır.Avlanma için buralardan çıkarak suyun üst kısımlarında avlanır. Kışları ise daha derin sulara çekilirler.
AVLANILMASI :

Tatlı Su Kefali zeki ve çok ürkek balık olduğundan avcılığında en çok dikkat edilecek husus mutlak bir sessizlik ve ortama uyum sağlayan bir kamuflajdır.Av mahallinde kesinlikle görüntü suya düşmeyecek şekilde ve oturarak avlanılmalıdır.Ürkekliği nedeni ile avıda kullanabileceğiniz en ince ve görünmeyen misina kullanılması gerekir.Şamandıranız ince ve uzun mümkün olduğu kadar şeffaf olmalıdır.5-10 gr.arası şamandıralar kullanılmalıdır.

TATLISU KEFALİ AVINDA KULLANILACAK YEMLER

Tatlısu kefali kepenez avlarında bahar aylarında kullanılacak en ideal yem toprak solucanı olmakla birlikte Çekirge,yaban arısı,kemik kurdu,tırtıl gibi avlak civarında bulunan küçük canlılar yem olarak kullanılabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

selam bu yaz adapazarı karasu da kçükboğaz gölünde çok uğraştım ama birtane bile tutamadım 15.günde.buişin acemisiyim bu da ayrıbir gerçek ordaki kefal sadece.canlı solucan ve kurtçuklara.geliyor ekmekle çok uğraştım ama olmadı.amaliman dalgakıranlarda 3ad.denizkefali.5mt.açığımda.suyun tüzeyine yakınyüzerlerken.görüntü muhteşem di.abarmadan 50.60.cmuzunluğunda.söyleyebiliriz